Evaluation of organic matter regarding altitude in agricultural systems from Tolima
Main Article Content
Abstract
The objective of this work was to evaluate the dynamics of organic matter (OM) regarding altitude in ten coffee farms located in the north and south from the department of Tolima. Basal respiration (BR) and some chemical properties of the studied soils were evaluated to determine the existence of a possible effect of these on OM. The values that were registered for the OM content have a minimum of 2 % and a maximum of 5 %. When analyzing their behavior and being subjected to an analysis of variance, it is shown that for the results of the research there is no relationship between variables OM and altitudinal floors. On the other hand, it is considered that the variables of humidity, temperature, cationic exchange capacity (CEC) and pH influence and are related to the results of the OM content in the soil.
References
Acevedo-Osorio, A., Angarita Leiton, A., León Duran M. V., & Franco Quiroga, K. L. (2017). Sustentabilidad y variabilidad climática: acciones agroecológicas participativas de adaptación y resiliencia socioecológica en la región alto-andina colombiana. Luna Azul, 44, 6-26. Recuperado de http://190.15.17.25/lunazul/index.php?option=com_content&view=article&id=217
Esperbent, C. (2018). El resguardo del suelo se transformó en el reto del siglo. Revista de Investigaciones Agropecuarias, 44(1), 10-17. Recuperado de http://ria.inta.gob.ar/contenido/el-resguardo-del-suelo-se-transformo-en-el-reto-del-siglo
Farrus-Miró, E. M. A. (2016). Influencia de la fertilización sobre la actividad biológica del suelo estudio comparativo de diferentes fuentes de materia orgánica (Tesis doctoral, Universitat de les Illes Balears, España). Recuperado de http://hdl.handle.net/11201/4474
García Galvis, J., & Ballesteros González, M. I. (2005). Evaluación de parámetros de calidad para la determinación de carbono orgánico en suelos. Revista Colombiana de Química, 34(2), 201-209. Recuperado de https://revistas.unal.edu.co/index.php/rcolquim/article/view/820
Puerta Quintero, G. I., González Rizo, F. O., Correa Piedrahita, A., Álvarez Lizcano, I., E., Ardila Calderón, J. A., Girón Ospina, O. E.,…Montoya, D. F. (2016). Diagnóstico de la calidad del café según altitud, suelos y beneficio en varias regiones de Colombia. Cenicafé, 67(2), 15-51. Recuperado de https://www.cenicafe.org/es/publications/2.Diagnostico.pdf